Dette er de bedste sovestillinger for en god nats søvn

Kvinde der ligger på siden og sover i en seng
Photo of author
Skrevet af Martin
Sidst opdateret d.
Antal kommentarer 0

Er du træt af at vågne op med smerter i nakken eller ryggen? 😴 Eller måske føler du dig bare ikke helt udhvilet, når du vågner om morgenen? Det er muligt, at din sovestilling kunne være årsagen.

 

I denne artikel dykker vi ned i verdenen af sovestillinger. Vi kigger nærmere på, hvilke stillinger der er de bedste og hvordan forskellige sovestillinger kan påvirke din sundhed og velvære.

 

Så hvis du er klar til at optimere din søvn og vågne op frisk og veludhvilet, så læs videre! 🛌💤

SIDST OPDATERET DEN 14. november

Hvad er den bedste sovestilling?

Den bedste soveposition er overordnet at sove på ryggen. At sove på ryggen minimere risikoen for rygsmerter, da stillingen gør det lettere, for hoved, nakke og rygraden at holde en neutral position.

Dog er ‘den bedste sovestilling’ stadigvæk et  emne, mange danskere ofte tænker over…

 

Men sandheden er, at den bedste sovestilling stadigvæk kan variere meget fra person til person. Det afhænger af mange faktorer, herunder din komfort, eventuelle sundhedsmæssige tilstande, og endda din alder.

 

Herunder vil vi gennemgå de mest almindelige sovestillinger, samt deres fordele og ulemper.

Sovestilling på siden

Tegning af kvinde som sover på siden med hovedpude

Sovestilling på siden er en af de mest almindelige sovestillinger, og mange finder den særligt behagelig. Undersøgelser viser, at mere end 60% af folk sover på siden, og samtidig finder denne soveposition mest behagelig.
Men hvad er fordelene og ulemperne ved at sove i denne stilling?

Fordele: At sove på siden kan hjælpe med at reducere snorken og er ofte anbefalet til dem, der lider af søvnapnø. Det er også en god stilling for gravide kvinder, da det kan øge cirkulationen til hjertet, hvilket er godt for både mor og baby.

Ulemper: På den anden side kan sovestilling på siden føre til at din arm begynder at sove og skuldersmerter på grund af den ekstra pres fra kroppens vægt.
Derudover kan denne stilling også bidrage til rynker, da halvdelen af dit ansigt presser mod en pude, som potentielt er fyldt med døde hudceller, olier mm.

Hvis du er en ‘side-sover’ og oplever ubehag eller smerter, kan det være værd at eksperimentere med forskellige typer og former af hovedpuder for at finde en, der giver den rette støtte.

Vi kan bl.a. anbefale denne justerbare hovedpude, som er justerbar, hvilket betyder, at du selv kan vælge højden og hårdheden i puden.

Sovestilling på ryggen

Tegning af kvinde der sover på ryggen med pude

At sove på ryggen er en anden populær sovestilling, som sikre, at din kropsvægt bliver fordelt ligeledt ned i madrassen, samtidig med at din rygrad har den rette position.
Her kan du se denne sovestillings fordele og ulemper:

Fordele: Sovestilling på ryggen kan være gavnlig for rygsøjlen og nakken, da det tillader din krop at hvile i en neutral position, hvilket kan reducere risikoen for smerter og ubehag. Det kan også være godt for din hud, da dit ansigt ikke presser mod en pude, hvilket kan bidrage til rynker.

Ulemper: Denne sovestillings største ulempe er dens evne til at forværre snorken og problemer med søvnapnø. Det skyldes, at luftvejen bliver lukket en smule til, og derfor vil man have svært ved at trække vejret og derfor opleve snorken.
Ca. halvdelen af alle mennesker oplever snorken i forskellige grader, ved denne soveposition.

Derudover anbefales denne soveposition ikke til gravide. 

Hvis du er en ryg-sover og oplever nogen af disse problemer, kan det være nyttigt at prøve at hæve dit hoved lidt for at lindre symptomerne. Det er også vigtigt at sørge for, at din madras og hovedpude giver den rette støtte til at holde din rygsøjle i en neutral position i gennem hele natten. 😴

Sovestilling på maven

Tegning med kvinde som sover på maven med pude

Sovestilling på maven er den mindst populære sovestilling.
Denne sovestilling er generelt ikke anbefalet på grund af de potentielle negative virkninger på ryg, nakke og vejrtrækning.

Ulemper: At sove på maven kan lægge unødig belastning på din rygsøjle og kan føre til både ryg- og nakkesmerter. Det kan også bidrage til rynker, da dit ansigt er presset mod puden i løbet af natten og derved opsamler huden døde hudceller og olier fra pudens betræk.

Fordele: På trods af disse ulemper, er der nogle mennesker, der finder denne position behagelig og har svært ved at sove på nogen anden måde. En fordel ved at sove på maven er, at det kan hjælpe med at reducere snorken.

Lad os understrege, at hvis du sover godt i denne sovestilling, så skal du blot fortsætte med det. Dog vil vi anbefale, at du prøver nogle af de andre sovestillinger af.

Hvis du er en mave-sover og oplever ubehag, kan det være værd at prøve at bruge en tyndere eller specielt designet pude for at reducere belastningen på din nakke. (Eller ingen hovedpude) Nogle mave-sovere finder det også behageligt at placere en pude under deres mave eller bækken for at hjælpe med at støtte rygsøjlen.

Konklusion

At vælge den rigtige sovestilling kan have en stor indflydelse på din søvnkvalitet og generelle sundhed. Mens der er fordele og ulemper ved hver stilling, er det vigtigste at finde en stilling, der er behagelig for dig og understøtter din krop.

 

Det er helt okay at sove i den stilling, du finder mest behagelig. Din komfort under søvn er det allervigtigste for at du får den hvile, du har brug for. MEN hvis du oplever ubehag eller smerter i din nuværende sovestilling, eller hvis du bare er nysgerrig, kan det være værd at eksperimentere med nye stillinger for at se, om det gør en forskel.

 

Uanset hvilken sovestilling du vælger, er det vigtigt at sørge for, at din madras og hovedpude giver dig den rette støtte. En god hovedpude kan gøre en stor forskel i din komfort og søvnkvalitet, så det er værd at investere i en, der passer til dine behov og sovestilling.
Læs også: Sådan vælger du den rette hovedpude

Vi anbefaler denne pude, som du selv kan tilpasse i højden efter dine behov og sovestillinger (Reklame-link)
Nap Pillow™
5 stjerner:
5/5
"100% justerbar hovedpude - tilpas selv højden"

Sov godt – fra Soveeksperten.dk 💤

Hvad synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at bedømme

5 / 5. Antal bedømmelser: 4

Øv - vi er kede af, at dette indlæg ikke levede op til dine forventninger!

Vi vil gerne forbedre vores indlæg.

Kan du fortælle os, hvad der gik galt og hvordan vi kan forbedre os?

Photo of author

Martin

Mit navn er Martin, og jeg er forfatteren af denne artikel 👋 Jeg har stor interesse for søvn og søvnforbedrende hjælpemidler, hvilket er årsagen til, at jeg skriver disse artikler. Mine artikler bygger på aktuel viden og research om alt inden for søvn og soveværelset, samt min erhvervserfaring indenfor sengetøj, dyner, hovedpuder og senge.

Alle kommentarer vil blive gennemgået, før de offentliggøres.

Email-notifikationer om svar til din kommentar er som standard slået til. Klik på det lille -symbol hvis du ikke vil have besked, når der kommer opdateringer på din kommentar.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer