Hvad er Deep Touch Pressure Therapy (DTP)?

Hvad er Deep Touch Pressure Therapy (DTP) coverbillede
Photo of author
Skrevet af Martin
Publiceret d.
Antal kommentarer 0

Er du nysgerrig på Deep Touch Pressure Therapy (DTP) og dets rolle i at forbedre din søvn og mindske stress? 😴

Deep Touch Pressure Therapy (DTP) er blevet et populært udtryk i forbindelse med populariteten omkring tyngdeprodukter såsom tyngdedyner, tyngdevest, tyngdesoveposer og mange andre tyngdeprodukter.

Fællesnævner for alle disse produkter er deres beroligende evne på kroppen – og det skyldes “Deep Touch Pressure” / Dybde sansestimulerende tryk.

I denne artikel vil vi hjælpe dig med at forstå, hvordan DTP virker, og hvilke fordele man kan få med Deep Touch Pressure Therapy.


Hvordan virker Deep Touch Pressure Therapy (DTP)?

Vores kroppe samler hele tiden oplysninger fra omverdenen gennem sanserne: Det du ser, hører, føler, og endda hvordan du bevæger dig.
Nogle gange kan vores kroppe dog have svært ved at håndtere al denne information, hvilket kan gøre os urolige eller stressede – og det gælder især, når vi skal sove. Hvorfor vi derfor ikke kan falde i søvn.

Deep Touch Pressure Therapy (DTP) er en metode, hvor der anvendes en genstand, som ligger et fast, men blid tryk over hele kroppen. Det kan f.eks. være en tyngdedyne som man sover med, eller en tyngdevest som man har på i løbet af dagen.

Mand sover med tyngdedyne i en seng
Person som sover med tyngdedyne

Denne form for behagelige tryk på kroppen, gør at hjernen begynder at øge produktionen af serotonin, kendt som lykkehormonet, og melatonin, kroppens naturlige sovemedicin. Denne reaktion fra kroppen skaber en beroligende effekt som giver velvære, afslapning og mindre stress. 🥰

Så i bund og grund er Deep Touch Pressure Therapy (DTP) en utrolig simpel og kraftfuld måde til, at hjælpe kroppen med at finde tilbage til en følelse af ro og afslapning.


Hvad siger videnskaben om Deep Touch Pressure Therapy (DTP)

Interessen for Deep Touch Pressure Therapy (DTP) er understøttet af solid forskning, herunder adskillige studier rettet mod unge, som enten har svært ved at sove eller problemer med indlæring (studier: amerikansk 2017, svensk 2022).
Disse undersøgelser viser, at brugen af DTP, som for eksempel med tyngdedyner, ikke blot reducerer angstniveauer betydeligt, men også forbedrer søvn og den generelle følelse af velvære.

I et andet studie fra 2008 observerede forskerne, hvordan voksne, der brugte tyngdedyner, oplevede markante forbedringer. Resultaterne viste, at 63% af deltagerne rapporterede lavere angstniveauer, samt forbedringer i målingerne af blodtryk og puls, og hele 78% følte en positiv beroligende effekt.

Læs også denne relevante artikel

DTP er blevet et populært forskningsområdet – især inden for søvn og velvære. Personligt kan vi her hos Soveeksperten selv bekræfte disse effekter af DTP ved brugen af vores egne tyngdedyner. Vi oplever en markant forbedring af vores søvn.


Hvem vil have gavn af Deep Touch Pressure Therapy (DTP)?

Deep Touch Pressure Therapy (DTP) kan være særligt gavnligt for forskellige grupper, der søger lindring og forbedret velvære:

  • Personer med angst: Hjælper med at reducere stressniveauer og fremkalde ro.
  • Personer med ADHD: Fremmer fokusering og mindsker hyperaktivitet.
  • Personer med autisme: Tilbyder en følelse af sikkerhed og beroligelse.
  • Personer med generelle søvnproblemer: Forbedrer søvnkvaliteten ved at øge følelsen af ro.
  • Børn som har svært ved at falde til ro: Anvendes på sygehuse, i institutioner og hjemme for at hjælpe børn med at falde til ro før sengetid.

DTP’s evne til at skabe en beroligende effekt er afgørende for disse grupper, idet det understøtter en følelse af ro og velvære.


Brug Deep Touch Pressure til bedre søvn

At integrere Deep Touch Pressure Therapy (DTP) i soveværelset kan markant forbedre din søvnkvalitet. Ved at anvende et blidt, men fast tryk over hele kroppen, efterligner DTP en beroligende omfavnelse, der kan hjælpe med at reducere angst og fremme dyb, rolig søvn.

Hos Soveeksperten.dk sover vi alle med tyngdedyner – og vi kan godt mærke at denne beroligende omfavnelse gør vores søvn bedre og dyberer. 😴
Vi har dog også erfaret os, at tyngdedyner ikke er for alle. Derfor anbefaler vi også, at man kigger nærmere på tyngdetæpper eller tyngdeveste, som kan give samme effekt. 🙌

Generelt handler det om at finde et produkt som kan skabe et behageligt tryk, som stimulerer produktionen af serotonin og melatonin, hvilket hjælper kroppen med at slappe af og gøre det lettere at falde i søvn.

Ella tyngdedynes opbygning
Eksempel på en tyngdedyne, vi hos Soveeksperten har testet

Eksempler på Deep Touch Pressure Therapy produkter

Der findes en række DTP-produkter designet til at fremme bedre søvn, herunder:

  • Tyngdedyner og kugledyner: Disse populære dyner med vægt i fordeler trykket jævnt over kroppen og er tilgængelige i forskellige vægte, størrelser og af forskellige materialer. De kan bådes fås til børn og voksne.
  • Tyngdetæpper: Oftest flettede tæpper som vejer omkring 7 kg, som kan bruges ovenpå ens almindelige dyne eller til afslapning i sofaen.
  • Tyngdeveste: Ideelle for personer, der søger en følelse af tryghed gennem dagen, hvilket kan forberede kroppen til bedre søvn om natten.
  • Tyngdebamser: Tyngdebamser er velegnet til børn som har svært ved at finde ro ved søvnen. Sansebamser vejer typisk omkring 1 kg og fås i mange forskellige udgaver.

Læs også denne relevante artikel


Vi håber du er blevet en smule klogere på Deep Touch Pressure Therapy og dens gavnlige effekter, som især gør sig gældende for ens søvn.

Tak fordi du læste med – Godnat og sov godt 💤

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om Deep Touch Pressure Therapy

Deep Touch Pressure Therapy (DTP) er en terapeutisk teknik, der indebærer anvendelse af fast, men blidt tryk på kroppen for at fremme en følelse af ro og velvære.

Deep Touch Pressure Therapy (DTP) kan hjælpe med at øge produktionen af serotonin og melatonin, hvilket kan forbedre søvnkvaliteten ved at hjælpe dig med at falde i søvn hurtigere og sove dybere.

Nej, Deep Touch Pressure Therapy (DTP) kan være gavnligt for personer med angst, ADHD, autisme, samt alle, der ønsker at finde metoder til afslapning og reduktion af stress.

Der findes flere produkter, som anvender Deep Touch Pressure Therapy (DTP), inklusiv tyngdedyner, tyngdetæpper, tyngdeveste, tyngdebamser og meget andet. Disse produkter er designet til at simulere effekten af DTP.

Hvad synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at bedømme

5 / 5. Antal bedømmelser: 1

Øv - vi er kede af, at dette indlæg ikke levede op til dine forventninger!

Vi vil gerne forbedre vores indlæg.

Kan du fortælle os, hvad der gik galt og hvordan vi kan forbedre os?

Photo of author

Martin

Mit navn er Martin, og jeg er forfatteren af denne artikel 👋 Jeg har stor interesse for søvn og søvnforbedrende hjælpemidler, hvilket er årsagen til, at jeg skriver disse artikler. Mine artikler bygger på aktuel viden og research om alt inden for søvn og soveværelset, samt min erhvervserfaring indenfor sengetøj, dyner, hovedpuder og senge.

Alle kommentarer vil blive gennemgået, før de offentliggøres.

Email-notifikationer om svar til din kommentar er som standard slået til. Klik på det lille -symbol hvis du ikke vil have besked, når der kommer opdateringer på din kommentar.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer